Nem az iskolának, magadnak sütöd!

Kenyérdoktor

Kenyérdoktor

Kovászos bagett: harcoltunk érte, de sikerült!

2020. október 21. - Al

kovbag.jpg

 Ropogós külső, puha, fehér belső: ezt szeretjük a bagettben. Élesztővel könnyű volt a bolti bagett színvonalát elérni, sőt, meghaladni. De az első kovászos bagettünk hatalmas csalódás volt!

Bagettsütő formát vettünk, és hamar ki is próbáltuk a hozzá melléket élesztős receptet. Mivel számos cikket olvastunk már arról, hogy mennyivel egészségesebb a kovásszal, mint az élesztővel készült péksütemény, és mivelhogy saját tapasztalataink is erről tanúskodnak, már a puha élesztős bagettet majszolva is egy kovászos változaton járt az eszünk. Ismerősök körbekérdezése után az alábbi receptet próbáltuk ki:

  • kb 150 g aktív kovász
  • kb. 300 g liszt
  • 250 g víz
  • 1 púpos tk só
  • Több bagett recept tartalmaz kevés olajat, mézet cukrot. Ízlés szerint ki lehet próbálni ezeket, de nem szükséges.

A tésztát annak rendje és módja szerint összegyúrtuk, dagasztottuk, pihentettük, megformáztuk, újra pihentettük, majd megsütöttük. A várt térfogatnövekedés azonban elmaradt, a bagettünk nagyon tömör lett, óriásropinak kereszteltük el...

Nem adtuk fel. Legközelebb este állítottuk össze a tésztát, ami reggelre gyönyörűen megnőtt a szakajtóban. Megformázás után a bagettsütő formában azonban nem akarta ezt a mutatványt megismételni, mi pedig csak vártunk, vártunk, vártunk, majd sütöttünk újra néhány ropit.

Ezután újra változtattunk: az este összeállított tésztát a hűtőbe tettük, hogy a hideg késleltesse a növekedést. Másnap déltájban pedig elővettük, újra, meggyúrtuk. Megformáztuk a következőképpen: a tésztát két vagy három egyenlő részre vágjuk (attól függően, mekkora bagettet szeretnénk), majd lisztezett felületen gyúródeszka segítségével kinyújtjuk: kb fél cm vastag legyen, és olyan széles, amilyen hosszúnak szánjuk a bagettet. Ezután feltekerjük és a formába helyezzük, hogy ott töltsön kb. 2 órát, hogy legyen elég ideje megkelni. A hosszú kelesztési idő azonban kiszáradással és repedezéssel fenyegette a tésztát, ezért arra is megoldást kellett találnunk, hogyan tartsuk lefedve és egyben nedvesen a bagett tésztát. Végül 4 nagyobb pohár és egy átnedvesített terítő segítségével vizes sátrat feszítettünk a formába helyezett tésztánk fölé, ahol már nyugodtan kelhetett, ameddig jól esett neki.

kovbag2.jpg

Így nézett ki kívülről a nedves sátor. A sütőforma 4 sarkához állítottam a poharakat, és a terítő csücskeit begyűrtem a poharak alá. 

2 óra után bemelegítettük a sütőt 220 fokra, egy kisebb tepsiben vizet is téve a sütő aljába. A bagetteken szilikonecset segítségével elkentünk egy kis csészényi sós vizet, hogy jobban kijöjjenek az ízek, majd kevés lenmaggal megszórtuk őket és mentek a sütőbe. 10 perc után kihúztam kicsit a tepsit, és a spéci eszközömmel bevagdostam a bagettek tetejét. (Korábban sütés előtt csináltam, de azok a vágások gyakran "benőttek" sütés közben, a bagett pedig hosszában megrepedt, mert a gőznek valahol távoznia kellett...) A sütőt levettem 200 fokra, és még fél óráig sütöttem őket.

kovbag.jpg

Nagyon finom, nagyon puha bagett lett a végeredmény! Minden alkalommal, amikor csak ezt a receptet készítettük! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenyerdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9216247876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása